СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

 МЕТЕОРА

 Гърция 

 
Дата   изтекла
 

 

  • ПЪРВИ ДЕН 03.09 : Отпътуване от Казанлък към Гърция. Пристигане следобед в Солун. Панорамна туристическа обиколка на града с беседа на български език: Бялата кула, паметника на Александър Македонски, Триумфалната арка, Ротондата, църквата “Св. Димитър”, Крепостната стена и др. Отпътуване към Паралия Катерини. Настаняване в хотел „Коприната “ https://www.thesilkhotel.gr/gr/. Свободно време. Нощувка.
ВТОРИ ДЕН 04.09 : Закуска. Свободно време или туристическа програма по желание - целодневна екскурзия до Метеора. Отпътуване сутринта за Метеора. Посещение на работилницата за икони "Зиндрос", където ще има беседа на български език за изработването на икони. Свободно време, след което продължаваме към Метеора. Местността Метеора е уникално място, често наричано Осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Разглеждане на два от шестте функциониращи манастира. Обратно връщане в хотела, като по пътя се спира в долината Темпи за разглеждане на параклиса „Св. Параскева” и извора на Афродита. При възможност организиране на гръцка вечер. Нощувка.
ТРЕТИ ДЕН 05.09 : Закуска. Отпътуване за България, като по пътя се минава през Вергина за разглеждане на гробницата - музей на Филип II – бащата на Александър Велики. През XIX век близо до Вергина е открит древният град Егес, който е бил първата столица на Македонското царство. Най-забележителни са останките от величествен дворец, пищно украсен с мозайки и стенописи, както и от гробище, в което има над 300 гробни могили. При археологически разкопки в края на трийсетте години на ХХ век край Вергина е локализирана първата столица на антична Македония - Еге (Αιγαί). През 1977 година във Вергина, след археологически разкопки, водени от гръцкия археолог Манолис Андроникос, е открит гроб, за който се смята, че e на бащата на Александър Македонски - Филип II Македонски. На същото място е намерен античният македонски символ - шестнадесетлъчево слънце, известно като Звездата от Вергина.. Продължаваме за град Едеса - един от най-красивите градове в Северна Гърция (Егейска Македония), разположен на около 90 километра западно от Солун. Името си дължи на богатството си на вода, водопади и зеленина, като най-голяма слава на града са донесли знаменитите водопади. Неповторими по красотата си сталактитови и сталагмитови пещери се крият зад 70-метровите бушуващи потоци пенлива вода. Пешеходна разходка и фото пауза из красивия град със славянското име Воден. Отпътуване за България.
  • ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: *Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за международни превози; *Всички магистрални, пътни и гранични такси; *2 нощувки със закуски в хотел „ Коприната “https://www.thesilkhotel.gr/gr/ в Паралия Катерини; *Екскурзия до Метеора, с посещение на работилницата за икони "Зиндрос"; *Панорамна обиколка на Солун с лицензиран екскурзовод; *Екскурзия до Вергина и Едеса; *Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с лимит на отговорност 5000 евро към ЗК „Лев Инс” *Представител на туроператора по време на пътуването и престоя.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: *Гръцка вечер – 27 евро на турист (организира се само в активен сезон и не зависи от туроператора); *Входни такси за обекти, посещавани по маршрута: - входна такса за манастирите на метеора – 3 евро на манастир ‐ входна такса за грoбницата на Филип II - 12 евро; *Разходи от личен характер.
ВНИМАНИЕ! При нощувка в Гърция се налага държавен данък, който се заплаща от госта на рецепция при пристигане. *3-звездни хотели – 1.50 евро на вечер на стая; *2,1-звездни хотели и апартаменти – 0.50 евро на вечер на стая. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: *Лична карта или валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца след датата на връщане; *За деца до 18 год., пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.