Крепостта Баба Вида, Белоградчишките скали

 и пещерите Леденика и Магурата
 

Тръгване от Казанлък  изтекла

    Цена 162 лв.

ПЪРВИ ДЕН: Отпътуване от Казанлък към Враца. Посещение на пещерата „Леденика’’. Пещера „Леденика’’ се намира в Стара планина, на 16 км от Враца. Пещерата е получила името си от красивите, млечнобели ледени образувания, които се получават през зимата в нейното предверие. Дългата около 320 метра пещера има много галерии, които изненадват посетителите с изумителни сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години. "Леденика" е част от Стоте национални туристически обекта. В късния следобед пристигаме във Враца. Настаняване в хотел. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН: Закуска. Отпътуване за Белоградчик. Посещение на Белоградчишките скали и белоградчишката крепост „Калето”. "Калето" е една от най-добре запазените крепости в страната и паметник на културата с национално значение. Тази древна твърдина е била изградена сред непристъпни скали, когато българската държава не е била образувана, а Балканският полуостров е бил в пределите на Римската империя. Предназначението ѝ било да охранява стратегическите пътища в региона. Общата площ на крепостта е 10 211 кв. км. Като военно съоръжение се използва за последен път през Сръбско-българската война през 1885 г. Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. Открай време за тези поразяващи въображението скални образувания се разказват чудни легенди. Отпътуване за Видин. Настаняване в хотела. Свободно време, обяд. Около 15:00 часа, за желаещите, посещение на крепостта "Баба Вида" която е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Внушителната сграда се намира на брега на р. Дунав, в североизточната част на Видин. Уникалната ѝ архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма. Ще посетим и Епиграфски център и лапидариум, които се помещават в сградата на бивш турски склад до крепостта. В музея са изложени 38 епиграфски паметника (писмени паметници), които датират от Античността до XIX век. Прибираме се в хотела. Свободно време.

ТРЕТИ ДЕН: Закуска. Освобождаваме хотела и отпътуваме към пещерата „Магурата“. „Магурата“ е пещера в подножието на Рабишката могила, Северозападна България. Тя е разположена на 17 км от Белоградчик. Пещерата е от най-големите в България - дълга е около 2500 м. Уникална е заради откритите много скални рисунки от различни епохи по нейните стени. Името ѝ идва от румънската дума „магура”или "хълм". Вековете и хилядолетията са образували фантастични скални формирования - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко".
След като излезем от пещерата ни предстои среща с още една уникална природна забележителност - Рабишкото езеро, което е най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Дълбочината му достига 35-40 м Любопитен факт е, че по климатични и теренни характеристики районът около Рабишката могила се доближава до областта Шампания във Франция, а "Магурата" предоставя отлични условия за шампанизиране и стареене на вина със своите постоянна температура от 12° С, влажност и прочие. Затова в една от залите на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино по класическата (бутилкова) технология.
Следобед отпътуваме обратно.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 

Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози; 1 нощувка със закуска в хотел във Враца;
1 нощувка със закуска в хотел във Видин;
Водач по време на пътуването и престоя.

Снимка на ЛЮДМИЛА КАЛАЙДЖИЕВА.Снимка на ЛЮДМИЛА КАЛАЙДЖИЕВА.

За връзка

Управител: Людмила Минчева Калайджиева

гр.Казанлък
ул. "Петко Стайнов" 10

0431/63949
0879693949

New category

ТОП ПРЕДЛОЖЕНИЕ

03.01.2022 18:29
Екскурзии в България Екскурзии в чужбина   Собствен транспорт СПА уикенди в България    Специални оферти  от Люсси Турс