ВЕЛИЧИЕТО на СТАРОПРЕСТОЛНИТЕ СТОЛИЦИ

Царевец Втори - Webcafe.bg

 

Велики Преслав; Плиска, Двора на кирилицата , Шумен,

 Мадарски конник и Велико Търново

3 дни/ 2 нощувки със закуски


 14-16 юни; 13-15 септември

 

Цена за ученици и пенсионери 250 лв.
Работещи 275 лв.

  • 1 ден : 6:00ч. Тръгване от спирка "Лъвова чешма" Казанлък.

- Посещение на Историко- археологически резерват "Велики Преслав'' , който е събрал историята втората българска столица. Беседа в музея и филм. / Велики Преслав - втората българска столица (от 893 до 969 или 971 г.).Тук са живяли и творили Св.Климент Охридски и св.Наум Преславо-Охридски. Тук умира през 907 г. като монах св.Княз Борис Покръстител. Откритата в Патлейна мозаечна икона на св. Теодор Стратилат (Х в.) е едно от най-забележителните произведения на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава /
-Посещение на двора на кирилицата в град Плиска.Беседа. /Дворът на кирилицата напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че познавайки кирилските букви, той е част от културното наследство, създадено на това свещено място.
Разглеждане "Дворът на кирилицата" : мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.
- Посещение на историко–археологическия резерват Плиска – част от Стоте национални туристически обекта. / В периода от основаването на Българската държава от хан Аспарух през 681 г. до 893 г. Плиска е не само столица, но и един от най-големите богати градове в Европа и света. Градът впечатлява по онова време с архитектурата си/
- Отпътуване за град Шумен. Настаняване в хотел в Шумен. /Хотел Шумен е най-големия хотелски комплекс в град Шумен с осигурени съвременни удобства. Предлага още: Гурме ресторант Панорама, ресторант Шумен, традиционен български ресторант механа “Стария Шумен“, виенска сладкарница/лоби бар, зала за закуски,, охраняем паркинг, сауна, фитнес: www.hotel-shumen.com.
Нощувка.

  • 2 ден: 8.00 -10.00ч. Закуска на блок маса.Разглеждане на Мемориалният комплекс "Създатели на българската държава" и Томбул джамия (1744), най-голямата в България и втора на Балканския полуостров след джамията в Одрин). 

Отпътуване към историко-археологическия резерват Мадара и разглеждане на скалния релеф Мадарски конник /паметник на световното и културно наследство в списъка на ЮНЕСКО (единственият скален релеф в Европа, глобалният символ на България, наследството на нашите предци. И на тяхното величие!/. Свободно време и разходка сред уникалните скали в комплекса. Нощувка в Шумен.

  • 3 ден: 8.00 -10.00ч. Закуска на блок маса. Отпътуване за Велико Търново.

 По желание посещение на музея на восъчните фигури. Разходка из Самоводската чаршия /етнографският комплекс Самоводска чаршия ще ни пренесе в миналото. Високите каменни дувари, старите къщи с надвесени балкони над чаршията и малките дюкянчета и работилнички оформят архитектурния облик на комплекса. Непременно трябва да се опитат пресните симидчета, да се вкусят шарените захарни петлета или да погледате как се приготвя кадаиф. Тук се намира и ханът на хаджи Николи, който е построен през 1858 г. от Уста Колю Фитчето. Връщане в Казанлък вечерта.

  • Отстъпки:

• Деца до 12 г., настанени с двама възрастни в стая - минус 20 лв.
Доплащане:
• Настаняване в единична стая - плюс 60 лв.

  • Цената включва: транспорт с автобус ,2 нощувки и закуски в хотел ''Шумен", входни билети, филми и екскурзоводни беседи в посещаваните обекти :

Музей „Дворът на кирилицата”
Национален историко-археологически резерват Плиска ”
Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав”
Национален историко-археологически резерват „Мадара”
Монумент „Създатели на българската държава”
Томбул джамия
застраховка за периода, Водач от ТО'' Люсси турс ''и изнедадки

  • Цената не включва:

• разходи от личен характер

За връзка

Управител: Людмила Минчева Калайджиева

гр.Казанлък
ул. "Петко Стайнов" 10

0431/63949
0879693949

New category

ТОП ПРЕДЛОЖЕНИЕ

03.01.2022 18:29
Екскурзии в България Екскурзии в чужбина   Собствен транспорт СПА уикенди в България    Специални оферти  от Люсси Турс    

Архитектурно-етнографски комплекс Соколски Манастир - усещане за уют и смирение | Искам да летя

Етнографски комплекс "Етър"                          Соколски манастир

Шарените чадъри на Самоводската чаршия направиха фурор, провокираха  организиране на фотоконкурс - Болярски новини

Самоводската чаршия във Велико Търново