Уикенд в Златоград

Уикенд в Златоград!     

 

  Цена: 140 лв

  • 3дни/2 нощувки и вечери    
  • 02.07.2021             06.08.2021         04.09.2021          01.10.2021        04.12.2021

        
  • 1 ден : Отпътуване 7.30 ч от Казанлък о. По пътя – кратка фотопауза, за да видим феноменалните скални образувания Каменните гъби край Кърджали. Пристигаме в Кърджали. Посещение на храмовия комплекс „Успение Богородично”, изграден изцяло със средства на дарители и стопанисван от отец Боян Саръев. В манастира се намира частица от Кръста Господен, открита при разкопки на архиепископска църква в Перперикон от археолога проф. Николай Овчаров. Около кладенеца на манастира има построен параклис Животоприемний източник, за който се вярва, че Божията майка е казала, че благословен и мнозина ще намерят изцелението си край него.  Свободно време за обяд. Продължаваме към Златоград. След пристигането там се настаняваме в хотел 2*/3*. Свободно време за почивка и релакс в СПА центъра на хотела – сауна, парна баня и ползване на вътрешен басейн. Можете и да се разходите из града, в чийто красиво подреден център, пълен с цветя, ще видите величествения паметник на златоградчанина Дельо Войвода, прегърнал любимата си Гюлсюме. Подвизите на войводата са възпети в най-хубавата родопска песен, която лети в Космоса като "визитна картичка" на човечеството към извънземни цивилизации. Вечеря и нощувка. Alexandrovis' houses
  • 2 ден : Закуска. Този ден ще отделим за запознаване със забележителностите на Златоград. Разходката в Етнографския ареален комплекс – музей на открито, ще ви върне назад с действащите занаятчийници, дюкяни и кафенето “Стария град“. Тук се прави прочутото „въртяно кафе”, което е най-вкусно, когато се подслади с парче златоградска баклава с локум. Все още рецептата за прочутото въртяно кафе, е неразгадана семейна тайна. Ще посетим и Музея на Делю войвода, който проследява живота и делото на безстрашния родопчанин и хайдушкото движение в България в национален мащаб. Наблизо е и каменната църква на Златоград „Свети Георги Победоносец”, която прилича на бароков храм със своята каменна камбанария. Ще продължим разходката си из града с посещение на църквата „Успение Богородично“ от 1834 г. Построена, според легендата, само за 40 нощи, в църквата се намира едно от най-старото килийно училище у нас. В храма е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане „Златоградски писмовник”. Свободно време за почивка и релакс в СПА центъра на хотела – сауна, парна баня и ползване на вътрешен басейн.
ИЛИ Възможност за посещение на „Златоградската Кръстата гора“. До ден днешен златоградчани вярват, че параклисите, построени на хълмовете наоколо, пазят и града, и жителите му от зло и болести. Още повече, че мисленото съединяване на цчерквите образува кръст над селището. Именно тази зона се нарича Кръстата гора. Възстановени до момента са три параклиса, които съхраняват религиозния дух на региона от векове. Това са „Св. Екатерина”, „Св. Атанас” и „Св. Неделя”.
На самата граница с Гърция преди няколко години (2016 г.) със средства от двете държави и частни дарения бе възстановен и параклисът „Св.св. Константин и Елена”. Параклисът „Св.Неделя“ е построен през 1916 г. от златоградчани. Има много истории, свързани със „Света Неделя“. Една от най-вълнуващите разказва за стара икона на света Богородица, която се е съхранявала в параклиса. Днес жителите на златния град вярват, че повече от 100 години тази икона все още се предава тайно от човек на човек, за да помага на пострадали хора.Вечеря и нощувка.

 

 

  • 3 ден : Закуска. Свободно време. Около 11:00 часа освобождаване на хотела. Отпътуваме от града, за да спрем при най-големия мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров –
  • Перперикон. Ранноисторическия, античен и средновековен български каменен комплекс се състои от четири основоопределящи части – мощна крепостна стена, акропол, дворец, северно и южно предградие. Върху този археологически комплекс повече от двадесет века различни поколения са оставили своите отпечатъци. Днес е една от най-посещаваните туристически дестинации в България и влиза в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. Отпътуване обратно за Чирпан, Стара Загора, Нова Загора и Сливен.

 

Цените включват

*Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;

*Две нощувки със закуски и вечери в хотел 2*/3* в Златоград;

*Ползване на вътрешен басейн в „Александрови къщи”;

*Посещение на храмовия комплекс „Успение Богородично” в Кърджали;

*Посещение на най-големия мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров Перперикон (включва транспорт, без входна такса);

*Водач по време на пътуването и престоя.

Цените не включват

*Входни такси на посещаваните обекти:
‐ за всички обекти в Ареален комплекс Златоград - 3 лв.;
‐ Музея на Делю войвода и хайдушкото движение - 2 лв.;
- посещение на Перперикон: 6 лв. възрастен; 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери;

*Екскурзия „Златоградската Кръстата гора“ – 10 лв.;

*Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;

*Разходи от личен характер.

 

 

За връзка

Управител: Людмила Минчева Калайджиева

гр.Казанлък
ул. "Петко Стайнов" 10

0431/63949
0879693949

New category

ТОП ПРЕДЛОЖЕНИЕ

03.01.2022 18:29
Екскурзии в България Екскурзии в чужбина   Собствен транспорт СПА уикенди в България    Специални оферти  от Люсси Турс